Nytt och smartare alternativ till persienner

Plisségardiner är ett nytt och smartare alternativ till persienner. För solskydd, mörkläggning och insynsskydd har det självklara valet sedan länge varit persienner, men nu finns det något mycket bättre, plisségardiner. Plisségardiner har många likheter med persienner, de går att montera antingen inne i fönsterkarmen eller på själva fönsterbågen och de justeras med hjälp av linor. Men till skillnad från persienner som är tillverkade av metallameller är plisségardiner tillverkade av veckat tyg och är därför mycket snyggare och ger en mer hemtrevlig känsla.

Typer av plisségardiner

Olika typer av plisségardiner passar olika bra att använda beroende på vilket rum de ska installeras i eftersom de har lite skilda egenskaper. Är du ute efter insynsskydd är transparanta eller semitransparanta plisségardiner bra alternativ då de stänger ute starkt solsken, men som ändå släpper in ljus. Till skillnad från persienner där det bara går att välja mellan att antingen låta dem täcka hela fönstret eller att låta dem täcka den övre delen av fönstret går plisségardiner även att justera nedifrån och upp. Du kan alltså välja att täcka fönstrets nedre delen, vilket gör dem till det perfekta insynsskyddet.

I jämförelse med persienner, som ofta står och slår om du har fönstret öppet, hålls plisségardiner på plats. Eftersom plisségardiner är tillverkade av tyg, veckat tyg, har de bättre värmereflekterande egenskaper än persienner av metall. Det veckade tyget fungerar också som isolering och gör rummet mindre kallt på vintern, och textilier är klart mycket snyggare än persienner med dess metallameller.

Mörkläggning

I ett sovrum där du vill ha det riktigt mörkt under natten är plisségardiner av ett kraftigare tyg i en mörkare kulör ett bra val. Plisségardiner med sitt veckade tyg stänger ute ljus effektivare än persienner med sina metallameller. Vill du använda gardinerna för mörkläggning under natten och som insynsskydd under dagen finns det även plisségardiner med två olika vävar i en och samma gardin, en mörkläggande och en transparant eller semitransparant.