Ultraljudsundersökning inte enbart vid graviditet

De flesta tänker nog på graviditet när de hör ordet ultraljudsundersökning. När du närmar dig mitten av graviditeten får du komma på ultraljud och se din bebis för första gången. Dock är inte detta den enda gången som man använder ultraljud. Det kan också användas vid problem med mage eller lever. Allytec har utvecklat en modern scanner som ger bilder av alla inre organ i mycket hög kvalitet.

Normalt sett behöver du inte förberedda dig innan du ska på ett ultraljud, men i vissa fall kan det dock krävas att du måste fasta innan undersökningen. Detta beror på att det blir enklare att se till exempel njurstenar som sitter i gallblåsan. Det kan också hända att du måste göra uppehåll med dina mediciner om du har tar några som kan påverka ultraljudet. Detta meddelar din läkare dig om innan i så fall.

När du ska göra undersökningen får du lägga dig på en brits och dra upp tröjan över magen. Läkaren kommer sedan att använda en dosa som sänder ut ljudvågor in i din kropp. En av dessa kallas U-lite och den ger bilder på de organ som ska undersökas. Du kommer se bilder inifrån på en skärm och om det handlar om graviditet får du också med dig en bild på din bebis hem.