Sassnitz och ön Rügen

Sassnitz är den näst största orten på ön Rügen i nordtyska förbundsregionen Mecklenburg-Vorpommern och har drygt 9 000 invånare. Sassnitz bestod från början av två byar, Crampas och Sassnitz, men slogs samman till en ort 1906. Då allt fler började upptäcka Rügen som turistmål under 1800-talet blev även Sassnitz med badorterna Binz, Sellin och Baabe populära destinationer för badsemestrar på den tyska Östersjökusten.

Königsstuhl und Viktoria-Sicht

Till Rugen tar du dig enklast med färjelinjen Trelleborg-Sassnitz som trafikeras av Stenaline.

I början av 1900-talet byggdes därför en strandpromenad i Sassnitz och både hotell och pensionat etablerades längs promenaden. Efter DDR-epoken då Sassnitz även fick stadsrättigheter har staden rustats upp och i hamnen finns nu fiskebåtar, rökerier och vackra hus att titta på.

Sassnitz anslöts till det tyska järnvägsnätet 1891 och redan 1897 etablerades båttrafik till svenska Trelleborg. Reguljära färjor startades upp 1909 och städerna är också vänorter. Numera finns det snabbåtar som endast tar fyra timmar mellan orterna, vilket gör att du kan åka till Sassnitz och Rügen på morgonen och åka hem igen på kvällen. Detta har gjort Sassnitz till ett populärt resmål för gränsshopping då det finns butiker i anslutning till färjeterminalen. Det finns även nattbåtar där du kommer fram tidigt på morgonen. Du kan ta med dig bil, husvagn och även cykel på båtarna.

Det lönar sig att stanna och utforska ön Rügen som även kallas för Tysklands riviera. Här finns förutom sandstränder också fantastisk natur med sjöar, bokskogar och vita kritklippor i nationalparken Jasmund precis norr om Sassnitz. Binz är den största bad- och kurorten på ön med spaanläggningar, strandpromenad, restauranger och en berömd badbrygga. Andra kända kurorter på ön är Sellin och Baabe, alla strax söder om Sassnitz.

Du kan ta dig runt ön med buss eller ett ångtåg som utgår från orten Putbus och gör stopp i Binz och Sellin innan det stannar i Göhren. Det går även utmärkt att cykla och vandra runt ön.