Hur man binder böcker – 10 tips om bokbinderi

Några mycket grundläggande termer om antika bundna böcker som du sannolikt kommer att stöta på när du lär dig att binda böcker inkluderar folio och bindande blad. En folio är helt enkelt en enda volym av ett ännu större verk, medan ett bindningsblad är en stor bok gjord med många små ark vikta papper som häftats ihop i mitten. Dessa termer kan verka relativt okomplicerade, men det är viktigt att förstå deras betydelse när man hänvisar till dessa bindningstekniker. Vet också att det finns andra termer du bör bekanta dig med, till exempel en grysopras och en marginalnotering.

Vikning och bindning är de termer som används för att beskriva framställningen av ett föremål genom att trycka ihop två platta eller två träskivor och sedan vika dem på ett visst sätt så att bindningen täcker sidorna. Det första steget mot att slutföra denna uppgift kallas skärning. Skärning kan göras för hand, en dator eller en skärmaskin. Därefter kommer sömmen, som uppnås genom en nål. Syningen tar vanligtvis längre tid än att klippa på grund av det ytterligare steget att limma ihop brädorna. Resultatet av alla dessa steg är en färdig produkt, kallad bindemedel, vilket är det faktiska materialet som används för att binda dina böcker.

Bindery är konsten att linda papper runt ett styvt föremål så att det kan hållas på plats. Det finns många olika typer av bindemedel, från plattjärn till en mängd olika handverktyg och maskiner. Bokbindning kan verka som en enkel uppgift, men färdighetsnivån som krävs för att utföra denna uppgift varierar mycket. Om du lär dig att fläta är det klokt att investera i en bokbindningsmaskin av hög kvalitet för att säkerställa konsekventa resultat varje gång. Även om det verkar enkelt, kräver att behärska många olika aspekter av bokkonst både tålamod och kunskap.

För att börja din resa för att lära dig att binda böcker är det viktigaste verktyget du behöver en bokbindningsmaskin. Bokmaskiner finns i många olika sorter, beroende på vad du letar efter. Till exempel finns det många olika storlekar på tomes som kräver bindningar av specifik storlek. Om du planerar att göra flera folio kommer du också att köpa en bindningsmaskin som kan hantera stora volymer. Det finns också några tomes som är utformade för specifika typer av utskrifter; om du planerar att redigera eller skapa dina egna omslag, kommer du att vilja ha en speciell apparat för detta ändamål.

Bindningen i sig involverar många processer, såsom skärning, sömnad, limning och bindningstejp. Några av de tekniker som används vid bindning varierar beroende på vilken typ av bindning du vill ha. Bokbindning görs med gem, häftklamrar, garner eller till och med metallringar. Slutprodukten, din färdiga produkt, kommer att bestå av många små hål som har slagits genom de inbundna sidorna.

Det finns många saker att lära sig om bokbindning innan du bestämmer dig för att fortsätta denna strävan. Om du vill veta hur man binder böcker, kommer du att vilja göra din forskning och veta vilka tekniker som passar bäst för dina behov. Om du är nybörjare kanske du vill börja med ett enkelt bokbindningsprojekt, till exempel en webbseriell bindning, en traditionell hård omslag eller till och med en kopia. Oavsett vilken metod du väljer för att lära dig att binda böcker, kommer du att bli nöjd med slutresultatet.